Wierook

WAT IS WIEROOK EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

In de oudheid werd wierook gebruikt als offer voor de goden. Op deze manier trok men hun aandacht voor de gebeden en vroeg men om hulp of bescherming. Goden maar ook geesten, entiteiten, geleidegeesten, holy spirits, enz. zijn dol op zoete geuren. Offerwierook mag dus zoet zijn, en hun rook stijgt op naar de hemel. Offerwierook werd en wordt op het huisaltaar gebrand, maar ook buiten, in de winkel om een goede verkoop te bevorderen, op drukke kruispunten, bij ziektes enz. Vanzelfsprekend heeft synthetische wierook deze werking niet. Deze kan alleen een prettige sfeer voor onszelf scheppen. Synthetische olie is hiervan een voorbeeld.

De oudste vorm van wierook is korrelwierook zoals Olibanum en Mirrhe. Dit is een harsproduct afkomstig van bomen uit het Midden Oosten en India. Dit wordt nog steeds als de belangrijkste wierook beschouwd en gebrand in bijv. de katholieke kerk. Olibanum en Mirrhe openen het kroonchakra en dit is nodig om ons met het hogere te verbinden.    

Wieroken met  synthetische toevoegingen zijn: de hexpakken van Barath Darshan, Spiritual guide . Ze worden in Nederland als spiruteule wieroken verkocht maar door synthetische toevoeging is de werking een stuk minder.

ZUIVERE WIEROOK SOORTEN ZIJN :

INDIA

Nag Champa,Ram, Ratha Chakra zijn zoete middelsterke wieroken. 

Mother’s Fragrance zijn zachte geuren.

Goddess of Fortune zijn zeer zachte geuren.

Shivranjani is tempel wierook, sterk en reinigend.

Dasangan  en Darshan Flora zijn  sterk en reinigend.

Krishnan leela is middelsterk en reinigend.

 

JAPAN

Morning star is wierook zonder bamboestengel, zuivere zachte wierook.

 

TIBET

Alle soorten zijn zuiver, zonder bamboestokjes. Zachte geuren. Deze wierook wordt gemaakt van medicinale kruiden uit het Himalya gebied, gecombineerd met hout en hars soorten. Het heeft een gunstig effect op lichaam en geest en emotie en op de ruimte waarin men zich bevindt. Speciale reinigingswierook is her Jeneverbes (gemalen takje en naalden). Deze worden gebrand op kooltjes en weren de negativiteit.

 

NEPAL

Traditioneel is de Rope incense. Gemalen hout en kruiden gerold in rijstpapier. Dit is offerwierook. Andere Nepalese sooren worden op de Tibetaanse manier gemaakt dus zonder bamboestokjes. Sommige soorten worden verrijkt met etherische olie hierdoor zijn ze geuriger en de specifieke toevoegde olie heeft hier zijn werking. Het zijn zachte geuren.  

USA

Indianenwierook. Salie (California sage) is de belangrijkste. Sterke reiniger voor aura en ruimtes. Wordt gebrand in abeloneschelp om de vier elementen compleet te maken. Schelp is water. Aansteken is vuur. Rook is lucht. Salie is aarde. Eerst de aura reinigen vervolgens de hoeken van het vertrek, daarna de hele ruimte. Om de resten van de salie te verbranden kun je kooltjes gebruiken.

Rustgevende wierook is Lavendel en Sandelhout.

Reinigende of zuiverende wierook is Sandelhout, Jeneverbes, Ceder, Salie, en Olebanum.

Wierook voor meditatie is Sandelhout, Mirrhe, Olibanum.            Therapeuten en anderen die met mensen werken hebben een sterk reinigende wierook nodig om de sfeer in de ruimte schoon te houden. Dasangam wordt vaker gebruikt dan Olibanum en Salie. Deze wieroken moeten s’avonds na de werkdag worden gebrand.

WAT ZIJN WIEROOK STOKJES?

Wierookstokjes zijn dunne gespleten bamboehoutjes met daar omheen een mengsel van houdskool en de gemalen bast van een exotische boom die als kleefstof dienst doet en voor de geur nog houtpoeders, etherische en parfun oliën en balsems. Na toevoeging van water vormt dit mengsel door de kleefstoffen een soort deeg of pasta. Dit deeg wordt met de hand om de bamboestokjes gerold., waarna de stokjes in de schaduw gedroogd worden.

HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK.

Een  wierookstokje kan je met een lucifer of een aansteker aansteken, daarna moet je het vlammetje uitblazen. Wees altijd voorzichtig met vuur. Plaats daarom het stokje altijd in een wierookhouder waar het stokje stevig in staat en die de as goed opvangt. Is het gaatje van de wierookhouder te groot en staat het stokje scheef, vouw dan het stokje een keer om, zodat het dubbel zo dik wordt en wel past. Vangt de wierookhouder de as niet goed op, plaats de wierookhouder dan op een schoteltje. Hou de wierookhouder met het stokje altijd buiten bereik van brandbare stoffen.

STOKJES EN KEGELTJES.

In de zwarte stokjes wordt houtskool gebruikt omdat dit geurloos is. Dan komen de zachte en subtiele bloemengeuren het best tot hun recht.  In de bruine stokjes zijn naast de oliën, kruiden en houtsoorten verwerkt, die de geur een bos- en houtachtig karakter geven. Naast wierookstokjes zijn er ook wierookkegeltjes, die je in een potje met zand kan branden of in een kegelhouder. De kegels hebben vrijwel de zelfde geur als de stokjes. Voor wie de as van de wierookstokjes een probleem vinden, zijn de kegeltjes een goed alternatief. Er zijn korte stokjes en lange stokken.

GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING VAN WIEROOK.

Wierook betekent gewijde rook of heilige rook. Het is al vele duizenden jaren oud. Waarschijnlijk is het gebruik van wierook ontstaan nadat  iemand een stukje hars van de Boswellia boom op een smeulend vuurtje gooide en ontdekte dat de rook een speciale geur met zich meedroeg. De hars  is frankincense is wierook werd bij reukoffers gebruikt. Een reukoffer had tot doel contact te maken met de Goden en hen te bewegen antwoord te geven op vragen en gebeden. De geur werd met de rook meegedragen naar de wereld van de Goden ( je zag de rook opstijgen naar de hemel en oplossen is overgaan in de Godenwereld). In de tijd van de farao’s was wierook al een belangrijk onderdeel van hun rituelen. Wierook was een van de belangrijkste handelsgoederen van karavanen. De prijs kon die van goud evenaren. Wierook was bovendien belangrijk door zijn effect op negatieve invloeden van buiten. Wierook zuivert, beschermt tegen negatieve vibraties en verbetert de sfeer in het algemeen. Hierop is het kalmerende effect van wierook gebaseerd. We kunnen allemaal voelen als iemand kwaad is. Kwaadheid is een krachtige en harde vibratie, maar zo zijn er heel veel vibraties om ons heen die vaak minder duidelijk of voelbaar zijn, maar wel een effect op ons en onze zenuwen hebben. Wierook zorgt ervoor dat de invloed van die vibraties wordt geneutraliseerd en maakt zo plaats voor meer positieve gevoelens. Ons zenuwgestel wordt minder belast en onze zenuwen komen tot rust. Oorspronkelijk kwam wierook uit het Midden Oosten, maar nu bijna altijd uit India, Nepal of Japan, waar wierook net zo gewoon is, als hier bloemen in huis of het gebruik van zeep, parfum of een lucht verfrisser.

WIEROOK EN DE 5 ELEMENTEN.

In oude tradities wordt verteld dat alles in de wereld opgebouwd is uit de 5 elementen, namelijk: aarde, lucht, water, vuur en ether. Het is interessant te weten dat wierook 1 van de weinige producten is dat alle 5 elementen in zich combineert. Wierook bestaat uit aarde (ingrediënten), verspreidt zich via de lucht, wordt bereid met water, wordt actief door middel van vuur en heeft een etherische (fijnstoffelijke) werking. Dit betekent dat het kalmerend, beschermend en een positief aantrekkende werking heeft. Waarschijnlijk werkt wierook daarom zo harmoniserend en helend. Wierook is een heel bijzonder en spiritueel product met tientallen toepassingen op het gebied van verstand, gevoel en lichaam.

GEUREN EN HUN EFFECT.

Boven op het rustgevende effect van wierook komt het effect van de geur. Elke geur heeft een bepaald effect, maar dat kan verschillend zijn voor ieder persoon. Zo kunnen geuren blij maken, fris, zekerder, of actiever, of je voelt je er meer geborgen door. Een geur kan je stemming verbeteren, je gevoelens verduidelijken, je verstand scherpen, je emoties ondersteunen en je lichaamelijk of geestelijk tot rust brengen. elke geur draagt een geheim voor je mee en nodigt je uit om dat geheim te ontrafelen. Eenmaal ontdekt dan kan de geur een vriend voor je leven worden. Want de geur maakt dat je jezelf beter voelt, de geur troost en ondersteunt, is er altijd als het nodig is, blijft altijd dezelfde: een vriend door dik en dun.

ONZE NEUS ALS KENNER.

Via geuren hebben we met onze neus een speciaal contact met de werkelijkheid om ons heen. Geuren vertellen ons over gevaar ( rook, hygiëne, bederf ), over ons voedsel ( rijp, onrijp, smaak ), over ons verleden ( herrineringen ), over onze liefdes ( baby’s en zonder geur geen liefde ), over de pracht en schoonheid van de natuur ( bloemen, bossen, zeelucht ), of over anderen ( sympathie voor prettig ruikende mensen, onze geur weerspiegelt wie we zijn ).

WAAR KAN JE WIEROOK VOOR GEBRUIKEN?

In huis kan je wierook gebruiken om de lucht te zuiveren van mufheid of sigarettenrook en ongewenste geurtjes in keuken en toilet. Veel mensen gebruiken wierook voor ontspanning ( speciaal  Amber en Lavendel ) omdat het beschermend en ontspannend werkt voor onze belaste zenuwen. Voor je gevoel en gemoed werkt wierook opbeurend en verlichtend. Er bestaat namelijk een sterke relatie tussen onze reuk en onze stemming en emoties. Probeer maar eens Rozen of Viooltjes of Latrus als je blij wilt worden. Of Sandelhout voor innerlijke rust of als je wilt mediteren. Daartegenover staat Musk een actieve geur die je kan gebruiken om s’morgens wakker te worden of als hulp bij studie of werk. Er zijn ook avontuurlijke of inspirerende geuren, zoals Herfstblaadjes, Avondroos of Passiebloem. De invloed van elke geur op jou kan je het beste zelf proberen uit te zoeken. Het is een leuk geuravontuur om uit te zoeken welke geuren het best bij je passen.  Welke geuren je kunnen helpen bij je gezondheid, je geluk, je persoonlijke ontwikkeling, bij je dromen of je fantasie, kortom bij elke gelegenheid.

GEUREN EN HUN VERRIJKING.

Geuren kunnen een grote verrijking betekenen in je persoonlijke leven want geuren dragen ook herinneringen mee, zoals je dat kent als je muziek van vroeger hoort en je de gevoelens van toen opnieuw beleeft. Een visuele herinnering is vaak beperkt tot wat je zag, maar een geurherinnering is een totaalherinnering. Je herinnert door de geur ook wat je toen dacht, voelde en hoorde. Geuren zijn ook belangrijk bij de mentale en emotionele  ontwikkeling van kinderen. Kinderen die door hun neus ademen doen het beter op school en ontwikkelen zich beter emotioneel. Bovendien kunnen geuren helpen bij vergeetachtigheid. zo kunnen geuren vrienden voor het leven worden en je met gevoel steunen en helpen.